Slider

[futbol][futbol]

11 Nis 2013

Hipoglisemi nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

     Kan şekeri düzeyinin olması gerektiğinden daha düşük olması durumudur. Kan şekerinin 50 mg/dl altına düşmesi hipoglisemi olarak adlandırılır.
     Sağlıklı bir insanın açlık kan şekeri 85-100 mg/dl arasındayken, bu rakam toklukta 120-130 mg/dl arasında seyir etmektedir. Bu rakamın 50 mg/dl altına düşmesi hipoglisemi (düşük kan şekeri) olarak tanımlanır. Hipogliseminin belirtileri; bulanık görme, baş ağrısı, baş dönmesi, terleme, titreme, sinirlilik olarak sıralanabilir. Bilinç kaybına yol açan hipoglisemiye ağır hipoglisemi denir.

     NASIL TEDAVİ EDİLİR?
     Hafif düzeyli hipoglisemide; yemekten önce olmuşsa yemek yenmesi yeterli olabilir, yemekten sonra olmuşsa; bir çay bardağı meyve suyu içilmesi yararlı olur.
     Orta düzeyli hipoglisemide; 4-5 adet kesme şeker veya 1 büyük bardak kola, meyve suyu ya da süt alınması kan şeker düzeyinin yükselmesi için gerekli etkiyi yapacaktır.,
     Ağır hipoglisemi  beynin şekersiz kalmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Bu durumda glukagon enjekte edilmelidir. Glukagon pankreas tarafından üretilen ve karaciğerden kana şeker salınımını uyaran bir hormondur. Hipoglisemiye yatkın kişilerde yeterli karaciğer şeker deposu bulunmaz ve bu nedenle gerekli glukagon dış takviye ile sağlanır.

     Uyarı: Hipoglisemi hastası olan kişiler fazla stres yapmamalı mümkün olduğunca moralini yüksek tutmalıdır. Araştırmalara göre ağır ataklar hastanın stresli ve üzgün olduğu dönemlerde gerçekleşmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder